Vitamine C

Ascorbinezuur

Samengevat

Een antioxidant, voor weerstand, voor onze huid en voor de opname van ijzer.

Wat is het?

Ascorbinezuur is waarschijnlijk het meest bekende en meest gebruikte vitamine.Het is een wateroplosbare vitamine.Het werd in de 18e eeuw ontdekt als middel tegen scheurbuik.

Waar haal je het?

Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, fruit, aardappelen, vele groenten en kruiden.

Wat doet het?

Vitamine C komt tussen bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het lichaam, belangrijk voor een sterke en soepele huid, spieren, pezen en botten. Het is nodig voor een goed spiermetabolisme, versterkt de absorptie van ijzer in de darm, is nodig bij de synthese van hormonen, functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam en is nodig in het immuunsysteem. Vitamine C is een antioxidant dat de gezonde cellen in het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaalfunctioneren van het immuunsysteem (ook na intense fysieke inspanning), normale collageenvorming voor het normaal functioneren van bloedvaten, beenderen, kraakbeen, tanden, tandvlees en huid, normaal energiemetabolisme, normale werking van het zenuwstelsel en normale psychologische werking, voor de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, de vermindering van vermoeidheid, de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E, verhoogde ijzerabsorptie.

Gevolgen van tekorten

Huidaandoeningen, droge huid, loskomen van tanden, spieraandoeningen, verzwakking, bloedarmoede, hormonale afwijkingen.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding met te weinig groenten en fruit, zwangere vrouwen. Voor patiënten onder parenterale voeding, rokers, ouderen, meer bij mannen, chronisch alcoholisme, patiënten met kanker of andere chronische aandoeningen die een verlengde inflammatoire toestand met zich meebrengen . Voor meer dan 50% van personen die tegelijkertijd minder dan twee stukken fruit per dag eten, geen lichaamsbeweging nemen en roken (en orale contraceptiva nemen indien vrouw). Een recente studie in België heeft aangetoond dat 71% van de bevolking een vitamine C-inname heeft die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

De vitamine C-status kan bepaald worden door een serumanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 80 mg.

Hoeveel is veilig?

Voor EFSA was het niet mogelijk of nodig om een maximale veilige dosis vast te leggen.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

1000 mg per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C (2013): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3418/epdf