Vitamine B8

Biotine, vitamine H

Samengevat

Voor vrijmaken van energie en ondersteuning van haar en huid.

Wat is het?

Biotine is een wateroplosbare vitamine.

Waar haal je het?

Biotine is aanwezig in kleine hoeveelheden in vele voedingsmiddelen, waaronder vooral gisten, eigeel, spinazie, paddenstoelen, linzen, noten, volkorenproducten, melkproducten. Het wordt ook door de bacteriën in onze darm geproduceerd.

Wat doet het?

Biotine is een co-enzym dat nodig is voor het vrijmaken van energie uit onze voeding.Bovendien stimuleert het de haargroei en helpt het de huid gezond te houden. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd, van huid. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaal energiemetabolisme, normaal functioneren van het zenuwstelsel, normaal macronutriëntmetabolisme, normale psychologische functie, behoud van normaal haar, normale slijmvliezen, normale huid.

Gevolgen van tekorten

Deficiëntie kan zich uiten in huidverstoringen, haaruitval, zwakke nagels, bloedarmoede, depressies, vermoeidheid, spierpijn, verhoogde cholesterol, ontsteking van de tong, tintelingen en gevoelloosheid in armen en benen.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, regelmatige consumptie van rauwe eieren, epilepsie, bloedarmoede, darmontstekingen, antibioticagebruik, chronisch alcoholisme, huidaandoeningen, haaruitval, vermoeidheid.

Hoe kan je het meten?

De vitamine B8-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 50 microgram (mg).

Hoeveel is veilig?

Er werden geen ongewenste neveneffecten vastgesteld. Er is geen maximum dosis vastgelegd.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

Er werd geen maximum limiet vastgelegd.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for biotin (2014): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3580/epdf