Vitamine B6

Pyridoxine, pyridoxol, pyridoxamine

Samengevat

Opbouw en energie voor de spieren, hersenen en bloedcellen, en voor de ondersteuning van hormonen en weerstand.

Wat is het?

Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine

Waar haal je het?

Vitamine B6 is aanwezig in vele plantaardige en dierlijke producten, waaronder vooral eiwit, volkorengranen, noten, rijst, vruchten, groenten, melk en gist.

Wat doet het?

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en is zo ook betrokken bij de energievoorziening in de spieren. Verder bevordert deze vitamine samen met de vitaminen B11 en B12 de opname van ijzer in het lichaam en speelt het een rol in bloedcellen. Tevens is vitamine B6 van belang voor ons zenuwstelsel.  Het reguleert de aanmaak en de activiteit van (vooral vrouwelijke) hormonen. Ook ondersteunt vitamine B6 ons afweersysteem. Recente waarnemingen suggereren een beschermend effect op de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker, van cardiovasculaire ziekten en van de ziekte van Parkinson.

EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normale cysteïnesynthese, normaal energiemetabolisme, normale werking van het zenuwstelsel, normaal homocysteïnemetabolisme, normaal proteïne- en glycogeenmetabolisme, normale psychologische functie, normale rode bloedcelvorming, normale functionering van het immuunsysteem, vermindering van vermoeidheid, regeling van hormonale activiteit.

Gevolgen van tekorten

Deficiëntie leidt tot groeiachterstand, vertraagde botontwikkeling, bloedarmoede, zenuwstoornissen, hormonale stoornissen.

Wie heeft dit het meest nodig?    

Bij onevenwichtige voeding, moedeloosheid, vermoeidheid, stresssituaties, ongemakkelijke menstruatie, hoge alcoholconsumptie. Een recente studie in België heeft aangetoond dat 76% van de mannen en 68% van de vrouwen een B6-inname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

De vitamine B6-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 1,4 mg per dag.

Hoeveel is veilig?

EFSA legde een maximum tolereerbare inname vast van 25 mg per dag.  Om opstapeling van inactief B6 te vermijden wordt tegenwoordig meestal de P5P-vorm van vitamine B6 gebruikt in voedingssupplementen.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

6 mg per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Draft Scientific Opinion on Dietary Reference Values for pantothenic acid (2017): https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/nda131104a.pdf