Actualiteiten

Pyrrolizidine-alkaloïden (PA’s) : inwerkingtreding op 1 juli 2022 van Verordening (EU) 2020/2040 die de maximale PA-gehaltes vastlegt

Op 1 juli 2022 trad Verordening (EU) 2020/2040 met Europese maxima voor PA’s voor bepaalde voedingsmiddelen in werking. De nieuwe Verordening wijzigt de bijlage aan Verordening (EG) 1881/2006 (die de maxima voor bepaalde contaminanten in voedingsmiddelen regelt). De nieuwe Europese maxima gelden voor (kruiden)thees, (gedroogde) kruiden en voedingssupplementen op eindproductniveau.

Read more

Onduidelijkheid over het juridisch statuut van toegevoegde mineralen aan probiotica-supplementen

Momenteel buigt de Werkgroep Additieven van de Europese Commisie zich over het juridisch statuut van een specifiek gebruik van mineralen in probiotische supplementen: de toevoeging van 2 mineralen (magnesium en mangaan) aan voedingssupplementen met gelyofiliseerde probiotica-stammen om de overleving van de bacteriestammen te bevorderen tijdens de rehydratatie en de passage doorheen het maagdarmkanaal.

Read more

Read more

Read more

Gebruik van het Duits in Duitstalig België

De wetsherziening van artikel 8 van de wet van 24 januari 1977 over het gebruik van de taal op het etiket werd op 16 juni goedgekeurd. Duits is verplicht in het Duitse taalgebied. De datum van invoegewerking van de wet is nog niet bekend. Het onderwerp van gebruik van een taal is politiek gevoelig en er werd geen overgangsperiode opgenomen in de tekst. Een tolerantieperiode wordt nu onderhandeld.

Read more

Read more

Read more

22 11 2022 Save the date: workshop “De basis van de autocontrolewetgeving”

Versie 2 van de G-011 Gids voor GMP en autocontrolesysteem voor voedingssupplementenfabrikanten is sinds 1 juli van kracht. Tijdens de workshop om de leden te leren de nieuwe gids te implementeren, merkten we dat er nood was aan een ruimere, basisopleiding rond autocontrole. Noteer nu al de datum in de agenda: 22/11/2022. De uitnodigingen worden mid-oktober verstuurd.

Read more

Read more