De belangrijkste omega 3-vetzuren voor het (menselijke) lichaam zijn:
- Alfa-linoleenzuren (ALA)
- Eicosapentaeenzuren (EPA)
- Docosahexaeenzuren (DHA)
EPA en DHA komen voor in vette vis (heilbot, makreel, haring, sardines, zalm, …) en daarom noemt men ze wel eens: "visvetzuren".
ALA is plantaardige en vindt je in noten, zaden of olie. (Lijnzaad, walnoten, …) ALA wordt omgezet in EPA en DHA.
Waar zijn omega-3 vetzuren goed voor?
Er bestaan heel wat wetenschappelijke studies over de weldaden van Omega-3 vetzuren. EFSA, heeft enkele belangrijke gezondheidsclaims erkend.
Over EPA en DHA heeft EFSA , o.a., als bewezen beschouwd dat ze:
- Bijdragen tot het normaal functioneren van het hart
- Bijdragen tot het normaal functioneren van de hersenen
- Bijdragen tot een normale bloeddruk
- Bijdragen tot het behouden van normale triglyceriden
- Bijdragen tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus of de zuigeling
ALA draagt bij tot het behoud van normale cholesterolwaarden.
Eet je niet voldoende vette vis? Omega-3 vetzuren uit vis zijn makkelijk in te nemen onder vorm van voedingssupplementen.