Vitamine K

Phylloquinone, fyllochinon, menaquinones

Samengevat

Voor bloedstolling, stevige botten en hart en bloedvaten.

Wat is het?

Er bestaan drie vitaminen K (K1, K2 en K3). Het zijn vetoplosbare verbindingen. Vitamine K1 is het meest voorkomende, vitamine K2 is het meest actieve voor de botten.

Waar haal je het?

Vitamine K1 vind je vooral in groene groenten. In kaas en kwark zit vitamine K2. In de darmen maken de darmbacteriën ook vitamine K2 aan.

Wat doet het?

Vitamine K is nodig voor het in actieve vorm brengen van diverse regelenzymen van de botsynthese, bloedstolling, bescherming van de vaatwand.Het speelt een belangrijke rol in de celdeling en apoptose (geprogrammeerde celdood). EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normale bloedstolling en het behoud van normale beenderen.

Gevolgen van tekorten

Tekorten aan vitamine K kunnen zich uiten in gestoorde bloedstolling en botsterkte.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, baby’s, verstoorde absorptie van vetten, leverziekten, verstoorde darmflora zoals bij gebruik van antibiotica.

Hoe kan je het meten?

De vitamine K1-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 75 microgram.

Hoeveel is veilig?

Voor EFSA was het niet mogelijk om een maximale veilige dosis vast te leggen. Het wordt afgeraden om anti-bloedstollingsgeneesmiddelen op coumarine-basis samen in te nemen met vitamine K1. Bespreek dit met je arts.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

210 microgram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin K (2017): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4780/epdf