Vitamine D

calciferol

Samengevat

Voor weerstand, spierkracht en sterke botten

Wat is het?

Een groep van vetoplosbare prohormonen, waarvan de twee belangrijkste vormen vitamine D2 (de plantaardige vorm ergocalciferol) en vitamine D3 (de dierlijke vorm cholecalciferol) zijn. Vitamine D3 kan in onze huid aangemaakt worden onder invloed van ultraviolet licht (zonlicht).Deze synthese is echter meestal ontoereikend, zodat we op onze voeding moeten rekenen voor voldoende aanbreng.

Waar haal je het?

Vitamine D is slechts beperkt in de voeding aanwezig.De beste bronnen zijn vette vissoorten (haring, meerval, zalm, makreel, sardines), visolie, eidooiers.

Wat doet het?

Vitamine D is zeer belangrijkvoor een goede calciumstofwisseling, voor het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en het voorkomen van bepaalde vormen van kanker. Het speelt ook een rol in het ontwikkelingen van stemmingen en depressie. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor de combinatie van calcium en vitamine D voor reductie van verlies van calcium in beenderen bij postmenopauzale vrouwen, en bijdragen tot normale groei en ontwikkeling van beenderen in kinderen. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor vitamine D apart voor bijdragen tot een normale absorptie en gebruik van calcium en fosfor, normale bloedcalciumgehaltes, behoud van normale beenderen en tanden, normale werking van het immuunsysteem (ook bij kinderen), voor zijn rol in het proces van de celdeling, voor de reductie van het risico op breuken bij ouderen, voor zijn noodzaak in de groei en ontwikkeling van beenderen in kinderen.

EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor vitamine D apart voor bijdragen tot een normale absorptie en gebruik van calcium en fosfor, normale bloedcalciumgehaltes, behoud van normale beenderen en tanden, normale werking van het immuunsysteem (ook bij kinderen), voor zijn rol in het proces van de celdeling, voor de reductie van het risico op breuken bij ouderen, voor zijn noodzaak in de groei en ontwikkeling van beenderen in kinderen.

Gevolgen van tekorten

Te weinig vitamine D kan leiden tot belangrijke vormen van rachitis (groeimisvormingen), spierzwakte en osteoporose (broze botten). Het kan zich ook uiten in hoge bloeddruk, tuberculose, chronische pijn, depressie, vaatziekten, verzwakte immuniteit.

Wie heeft dit het meest nodig?

Baby’s en kinderen, mensen met donkere huidskleur, zwangere vrouwen, senioren (40 tot 100% van de oudere populatie), gesluierde vrouwen, patiënten met osteoporose, onevenwichtige voeding, vegetariërs, veganisten. Recente studies hebben aangetoond dat er wijdverspreide tekorten zijn, ook in België.

Hoe kan je het meten?

De vitamine D3-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 5 microgram per dag. Wordt soms ook uitgedrukt in Internationale Eenheden: 1 mg = 40 IE.

Hoeveel is veilig?

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 100 microgram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

75 microgram per dag.

Referenties

Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, (2012): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2012.2813/epdf

EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin D (2016): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4547/epdf