De belangrijkste omega 3-vetzuren voor het (menselijke) lichaam zijn:

  • Alfa-linoleenzuren (ALA)
  • Eicosapentaeenzuren (EPA)
  • Docosahexaeenzuren (DHA)

EPA en DHA komen voor in vette vis (heilbot, makreel, haring, sardines, zalm, …) en daarom noemt men ze wel eens: "visvetzuren".

ALA is plantaardige en vindt je in noten, zaden of olie. (Lijnzaad, walnoten, …) ALA wordt omgezet in EPA en DHA.

Waar zijn omega-3 vetzuren goed voor?

Er bestaan heel wat wetenschappelijke studies over de weldaden van Omega-3 vetzuren. EFSA, heeft enkele belangrijke gezondheidsclaims erkend.

Over EPA en DHA heeft EFSA , o.a., als bewezen beschouwd dat ze:

  • Bijdragen tot het normaal functioneren van het hart
  • Bijdragen tot het normaal functioneren van de hersenen
  • Bijdragen tot een normale bloeddruk
  • Bijdragen tot het behouden van normale triglyceriden
  • Bijdragen tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus of de zuigeling

ALA draagt bij tot het behoud van normale cholesterolwaarden.

Eet je niet voldoende vette vis? Omega-3 vetzuren uit vis zijn makkelijk in te nemen onder vorm van voedingssupplementen.