Koper

Cu

Samengevat

Voor een goed zuurstofmetabolisme, gezonde huid, weerstand en bescherming van de cellen.

Wat is het?

Koper is een metaal dat in voedingssupplementen gebruikt wordt in de vorm van vijf zouten van de Cu2+ vorm.

Waar haal je het?

Koper zit onder andere in groente, fruit en brood, oesters, noten, lever.

Wat doet het?

Koper is een cofactor van zeer veel belangrijke enzymen in ons lichaam. Het werkt ook als antioxidant en speelt een grote rol bij het goed functioneren van ijzer. Zo neemt het deel aan biologische functies die te maken hebben met reproductie, groei en ontwikkeling, zoals de kwaliteit van kraakbeen, de mineralisatie van het bot, de vorming van zenuwen en bloedvaten, de regulatie van neurotransmitters en het immuunsysteem. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaal energiemetabolisme, normaal functioneren van het zenuwstelsel, normale pigmentatie van de huid en het haar, normaal ijzertransport, normaal functioneren van het immuniteitssysteem, bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en het behoud van normale bindweefsels.

Gevolgen van tekorten

Afwijkingen van het bloed, hypercholesterolemie, pigmentatieproblemen van huid en haar, neurologische symptomen.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoeding, personen met gestoorde intestinale absorptie, personen met een te hoge inname van zink.

Hoe kan je het meten?

De koperstatus kan bepaald worden door een serumstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 1 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 5 milligram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

2 milligram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for copper (2015): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4253/epdf