IJzer

Fe

Samengevat

Voor zuurstoftransport door de rode bloedcellen, voor energie, het immuunsysteem, de hersenen en lichaamscellen

Wat is het?

IJzer in de voeding komt voor als tweewaardig ijzer (Fe2+ of heem-ijzer) en driewaardig ijzer (Fe3+ of non-heem ijzer). Dit laatste moet in het lichaam omgezet worden tot tweewaardig ijzer, want enkel tweewaardig ijzer kan in het lichaam opgenomen worden. In voedingssupplementen zijn een 12-tal zouten en chelaten van beide ijzertypes toegelaten.

Waar haal je het?

IJzer komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees.

Wat doet het?

IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Het is een bestanddeel van hemoglobine en myoglobine en in vele anderebelangrijke enzymes van de energievoorziening, redoxreacties, detoxificatiereacties. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normale cognitieve werking, normaal energiemetabolisme, normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, normaal zuurstoftransport in het lichaam, normale werking van het immuunsysteem, reductie van vermoeidheid, het proces van de celdeling. Gevolgen van tekorten Bloedarmoede, vermoeidheid, concentratieverlies, hartkloppingen, verminderde weerstand.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, zwangerschap, vegetariërs, veganisten, menstruatie, jonge kinderen, gebrek aan vitamine C. Een recente studie in België heeft aangetoond dat 36% van de mannen en 96% van de vrouwen een ijzerinname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

Doordat ijzer continu gerecycleerd wordt, is het moeilijk om door een bloedanalyse een goed beeld te krijgen van de ijzerstatus. Een betere indicatie hiervan wordt bekomen door meting van ijzer-ferritine in het bloed. Deze waarde geeft een goede indicatie van het reserve-ijzer.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 14 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

Er zijn weinig negatieve effecten van ijzer gekend. EFSA heeft geen maximum niveau vastgelegd.Sommige autoriteiten houden het op 45 mg per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België? 

45 milligram per dag.