Bewering onder de loepe:

Doc S13/04/17

Afbeelding verwijderd.

Onze conclusie

NIET WAAR

Hoewel er interacties bekend zijn tussen vitaminen en mineralen en geneesmiddelen, zijn deze nooit ‘gevaarlijk’ voor de in voedingssupplementen toegelaten doseringen.

Voedingssupplementen die legaal op de markt zijn in België zijn altijd veilig gedoseerd.

Interacties tussen voeding/voedingsuppletie en geneesmiddelen (op voorschrift en OTC)  doen zich  doen zich in beide richtingen voor: de inname van bepaalde medicijnen kan een negatief effect hebben op de nutriëntenstatus, en het gebruik van sommige supplementen kan een impact hebben op opname/metabolisatie/excretie van medicatie.

Enkele bekende voorbeelden van nutriëntendepletie door medicatie (zie ook Doc. D4):
- statines (cholesterolverlagers) kunnen te lage coenzyme Q10-niveau’s in het lichaam veroorzaken
- diuretica (‘plaspillen’) kunnen hypokaliëmie veroorzaken
- maagzuurremmers kunnen tekorten veroorzaken aan vitamine B12, calcium, magnesium, en andere nutriënten
- anti-epileptica kunnen leiden tot een vitamine D-tekort

Voedingssupplementen met vitaminen of mineralen kunnen de werkzaamheid van geneesmiddelen verhogen of verlagen. Dit is ondermeer het geval voor de welbekende interakties tussen vitamine K en anticoagulantia, en bepaalde plantenextracten en anticoagulantia. Echter, geen enkele van deze interacties kan als ‘gevaarlijk’ beschouwd worden bij het gebruik van de ‘veilige’ doseringen. Voor vele voedingssupplementen zijn bovendien waarschuwingen vermeld op de verpakking, zodat de consument zélf het risico kan beperken.
 

NAREDI adviseert om,  bij gelijktijdig gebruik van supplementen en geneesmiddelen, en zeker bij het gebruik van geneesmiddelen met een smal therapeutisch venster of het ondergaan van een chirurgische ingreep, te overleggen met uw arts of gezondheidsprofessional.